top of page
Hande Acarel

KOŞU MU? YÜRÜYÜŞ MÜ?: 2

Updated: Nov 19, 2023


KOŞU MU? YÜRÜYÜŞ MÜ?: 2
KOŞU MU? YÜRÜYÜŞ MÜ?: 2

KOŞU MU? YÜRÜYÜŞ MÜ?: 2 


Koşmak ve yürümek arasındaki fark konusuna bu bölümde kilo kontrolüne ve yağ doku üzerine olan etkisi açısından bakıyoruz.

Karbonhidrat, yağ ve proteinler vücudumuzun yakıtlarıdır. Her tür yiyecek bize bu makrobesinleri verir ve biz bu makrobesinleri enerjiye çevirerek hayatta kalmak, egzersiz yapmak ve diğer hareketler için kullanırız.


Ancak şu bilginin altını çizmek istiyorum. Egzersizler sırasında anlık olarak yaktığınız yağ asidi ile kilo verirken azalmasını amaçladığınız yağ kütlesi aynı şey değildir. Hangi egzersizin hangi öğeyi yakıt olarak kullandığını ifade etmeye çalışıyoruz. Anlık olarak yağ yakmak bedende yağ kütlesinin azaldığı anlamını taşımaz.


Düşük tempo egzersiz (%35-54 MHR): Düşük tempolu egzersiz süresinde vücudun ana yakıtı yağdır.

Orta tempo egzersiz (%55-%69 MHR): Vücut yağın yanı sıra karbonhidrat da yakmaya başlar.

Yüksek tempo egzersiz (%70+ MHR): Vücudun ana yakıtı karbonhidrattır.

Düşük/orta şiddetli egzersizler enerji kaynağı olarak yağı karbonhidrata göre daha fazla kullanmaktadır.


Yürürken koşmaya göre daha fazla yağ daha az karbonhidrat harcarsınız. Yüksek şiddetli egzersizler de ise tam tersi karbonhidratı yağa göre daha fazla kullanmaktadır. Yani egzersizin şiddeti arttıkça enerji kaynağı yağdan karbonhidrata geçer.

Ancak kilo kontörlü konusunda bildiğimiz en temel bilgi şu; günlük olarak harcadığınız enerji aldığınız enerjiden yüksekse kilo verirsiniz.

Nabız yükseldikçe yakılan kalori miktarı artmaktadır.

Koşmak yürümeye göre daha fazla enerji harcatır. Harcanan enerjinin büyük oranı karbonhidratlardan (glikoz) sağlanmaktadır.

Şimdi bunlar şu anlama gelir; yüksek şiddetli egzersizler yüksek kalori harcatır ama boşalan karbonhidrat depoları nedeniyle ardından gelen açlık ve yorgunluk etkisi fazla olacaktır.

Nabız yükseldikçe riskli durumlar yaşa ihtimaliniz artabilir.

Bedenin koşarken yükü yürüyüşe göre çok fazladır.

Yapılan çalışmalar, giderek artan yoğun egzersizlerin serbest radikal üretimini artırdığı yönündedir. O nedenle yoğun ve şiddetli egzersizler yaparken bunu akılda tutmak lazım.

Yapacağınız aktivitenin seviyesi, süresi ve bu sırada kullanılan besin kişisel değişkenlere göre de farklılık gösterecektir.

Zorlasanız zorlasanız 20 dakika koşabiliyorsanız, o zaman 1 saat hiç durmadan tempolu yürüyün derim ben. Koşu ve yürüyüş arasındaki farklar açısından Part 1 ‘deki konuları da hesaba katarsak…

O nedenle hem enerji harcaması sağlayıp hem de sürdürebilirliği ve hayatına adapte edebileceğiniz egzersizleri tercih etmenizde fayda var. Neticede yapabildiğiniz egzersiz en iyisidir. Tadından yenmez.


Sevgilerimle,

Hande ACAREL, M.Sc., RD

Uzman Diyetisyen, Fitoterapist ve Pilates Eğitmeni


7 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page